Kees Bruijnes

Datum
tot
Locatie
Stadskantoor Goes

Kees Bruijnes schildert al sinds hij lessen nam in de jaren '80. Het is zijn doel om de emotie en het respect dat hij heeft voor de natuurlijke omgeving over te brengen op het doek. Tevens schildert hij in de herfst portretten. Tijdens de expositie zullen zowel zijn landschapsschilderijen als zijn portretten tentoongesteld worden.

 

Mijn naam is Kees Bruijnes en ik schilder al heel lang.

Als timmermanszoon ben ik begonnen mooie dingen te maken in houtsnijwerk. Dat is een mooie tak van kunst maar ik miste de kleur die je met schilderen in olieverf wél kunt toevoegen. En sindsdien schilder ik.

Na 4 seizoenen lesnemen in de tachtiger jaren in Goes via tekenen, aquarel, olieverf en portretschilderen ben ik zelf gaan schilderen en er nooit meer mee opgehouden.

Zodra het voorjaar begint en de buitentemperatuur voldoende is om een dag buiten te staan begeef ik me naar een lang tevoren gekozen mooie plek met de zon in de rug en met voldoende ruimte om lekker te schilderen. Eerst maak ik een grove tekening voor de verhoudingen en het perspectief. Vervolgens overdek ik het hele doek met een dunne eerste laag. Daarna begint de afwerking, de kleurcombinatie, de contrasten tussen licht en donker en de verschillen tussen voor- en achtergrond.  Dat was de technische beschrijving maar er is meer…  Schilderen gaat verder dan techniek. Als je een hele dag de aan je geopenbaarde natuur in je opneemt gebeurt er wat met je. Ieder mens kent de emotie bij het zien van een natuurverschijnsel als een mooie zonsondergang. Welnu als je staat te schilderen ontstaat er in je geest een ongeveer dubbel zo grote emotie en respect voor de natuurlijke omgeving. Dat komt omdat je er niet alleen naar kijkt maar het ook tastbaar op doek probeert over te brengen. En onwillekeurig ook als eerbetoon aan de natuur en onze prachtige planeet.

En als de herfst intreedt vraag ik mensen te poseren. Daarbij komt dan weer de speciale kant van portretschilderen om de hoek kijken. Want een portret moet in de eerste plaats gelijkenis vertonen met degene die geposeerd heeft. Dat is niet altijd makkelijk. Ik ben dan ook altijd bezig me te oefenen op een terras of in de trein om tekeningetjes te maken van mensen.

Deze expositie toont zowel de landschapsschilderijen als de portretten. Ik hoop dat u er met plezier naar kijkt.

Kees Bruijnes

schilderij van de stenen brug

Portret door Kees Bruijnes

portret van een vrouw door kees bruijnes