Verhalen achter gezichten van de Ruilwinkels door Lidwine Guiran

Datum
tot
Locatie
Stadskantoor Goes


Over Lidwine Guiran

Lidwine Guiran is een fotograaf uit Zeeland. Na aan de Willem de Kooning Academie te hebben gestudeerd, heeft zij zich verder in fotografie gespecialiseerd aan de fotovakschool Rotterdam. Zij richt zich met name op reportage- en portretfotografie met maatschappelijke en sociale thema's. Met fotografie en tekst laat zij de vaak bijzondere verhalen van verschillende mensen in de samenleving zien. 

Expositie 'Verhalen achter gezichten van de Ruilwinkels'

De Ruilwinkels in Goes en Zierikzee van SMWO zijn inmiddels een begrip geworden. Hier is iedereen welkom; het maakt niet uit wie je bent of wat je doet. De Ruilwinkel is een ontmoetingsplek, waar je zonder geld spullen of diensten kunt ‘kopen’. Het biedt inwoners een plek om andere mensen te ontmoeten, werkervaring op te doen, vrijwilligerswerk of betekenisvolle dagbesteding te hebben en het brengt leven in de buurt.

Er werken veel enthousiaste vrijwilligers. Dit is een diverse groep mooie, betrokken mensen: man, vrouw, oud, jong, arm, rijk, lokale inwoners en immigranten, die allemaal samenwerken en eigen taken hebben op basis van hun talenten. Bijvoorbeeld om koffie te schenken, spullen in te nemen of te werken in de tuin. Ook is er een groot aantal bezoekers dat al jaren elke week de Ruilwinkels bezoekt. Om iets te ruilen, maar vooral voor de gezelligheid bij een gratis kopje koffie. 

Duurzaamheid staat voorop in de Ruilwinkels. Geld speelt er geen rol. Als men spullen inlevert of een ander helpt, bij bijvoorbeeld een tuinklusje of naaiwerk, kan men punten verzamelen. Deze punten kunnen vervolgens weer worden uitgegeven. Aan bijvoorbeeld een nieuwe theepot of tomaten uit de tuin.

Vaak hebben de vrijwilligers en bezoekers van de Ruilwinkels allemaal hun eigen bijzondere verhaal om betrokken te zijn. Zoals mensen die voorheen in isolement thuis zaten, maar door de Ruilwinkel weer sociale contacten hebben gekregen. Of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die werkervaring hebben opgedaan. Maar ook mensen die een betekenisvolle vrijetijdsbesteding of dagbesteding hebben gekregen ondanks ziekte of beperking. Daarnaast zijn er immigranten die door hun betrokkenheid de Nederlandse taal beter onder de knie hebben gekregen.

De foto's en de bijzondere verhalen laten de diverse gezichten achter de vrijwilligers, bezoekers en spullen van de Ruilwinkels zien!

Portretten met de tekst "Verhalen achter gezichten van de ruilwinkels"