Boekpublicatie: "In de Polder bij elkander" over Van den Bosch Wilhelminapolder door Frank de Klerk

Op 3 juni 2022 presenteerde archivaris Frank de Klerk zijn boek over het korte leven van Jan van den Bosch (1830-1850), zoon van de directeur van de Zeeuwse Wilhelminapolder Iman van den Bosch. Het boek werd geschreven aan de hand van nagelaten brieven die in de collectie van het Gemeentearchief in bewaring zijn gegeven. In de brieven vertelt Jan over zijn ervaringen als emigrant in de Verenigde Staten en over de zoektocht naar zijn plaats in de wereld. Een echte must voor alle geschiedenisliefhebbers!

Op 3 september 1848 stuurt Jan van den Bosch een brief naar zijn vader en stiefmoeder vanuit Grandhaven, Michigan in de Verenigde Staten. Hij is pas 18 en is net begonnen met zijn werk in een houtzaagmolen als hij ziek wordt van de uitputting die het werk met zich meebrengt.

Hoe komt een zoon van de directeur van de Zeeuwse Wilhelminapolder, met een veelbelovende toekomst voor zich, in deze uitzichtloze situatie terecht?

Dat is de vraag die wordt gesteld door archivaris Frank de Klerk in zijn boek getiteld: ‘In de Polder bij elkander: het korte leven van Jan van den Bosch (1830-1850) in brieven’.

Jan van den Bosch was pas 18 jaar oud toen hij met zijn oudere broer Jacob naar de Verenigde Staten ging. Zij maakte daarbij onderdeel uit van de stroom van duizenden Nederlandse emigranten die naar de VS vertrokken in de 19e eeuw. Aan de hand van vijfentachtig brieven, geschreven over en door Jan van den Bosch zelf, komen we meer te weten over Jans zoektocht naar zijn plaats in de wereld. Frank de Klerk legt de puzzelstukjes van Jans ervaringen ver van huis en de tijdgeest bij elkaar om een volledig plaatje te schetsen van de belevingswereld van Jan van den Bosch.

Het boek is onder andere te koop bij Paard van Troje. Klik op de link rechts voor meer informatie. 

Peter van den Assem maakte met Frank de Klerk een reportage over zijn boek. Deze is hier terug te luisteren. 

Links Frank de Klerk met zijn boek tijdens de boekpresentatie, rechts de cover van het boek
Archivaris Frank de Klerk bij de boekpresentatie van vrijdag 3 juni. Rechts de omslag van het boek

Op de voorkant van het boek zien we een foto uit omstreeks 1870 van de familie Van den Bosch met in het midden Iman, de vader van Jan van den Bosch. Op de achterkant, niet zichtbaar in deze foto, staat een lege stoel aan tafel: deze staat symbool voor de overleden familieleden, waaronder Jan.

Cover van het boek 'In de Polder bij elkander'. Een familieportret waarbij de familieleden aan een lange tafel zitten.