De Vlijt Linnen Hofleverancier

De Vlijt Linnen heeft 14 juni het predicaat hofleverancier in ontvangst mogen nemen. Een kort overzicht sinds de start van de winkel in 1897.

De Vlijt Linnen heeft woensdag officieel het predicaat van hofleverancier in ontvangst mogen nemen. Het predicaat Hofleverancier werd in 1815 ingevoerd door Koning Willem I. Sindsdien wordt het toegereikt aan kleine en middelgrote ondernemingen die minstens 100 jaar bestaan. Ook moet de onderneming van onbesproken gedrag zijn en moet het bedrijf een duidelijke ontstaansgeschiedenis hebben. Hiervoor heeft archivaris Frank de Klerk onderzoek gedaan in de collectie van het Gemeentearchief Goes.

De Vlijt wordt 126 jaar geleden op 18 mei 1897 geopend door Gerhard Theodor Meijering aan de Opril Grote Markt 5. Gerhard komt oorspronkelijk uit het gehucht Tütingen in Duitsland en verhuisd in 1896 vanuit Dordrecht naar Goes. In februari 1897 trouwt hij met Catharina Margaretha Johanna Wessels in Leiden. De winkel opent enkele weken later.

Predicaat Hofleverancier wordt in ontvangst genomen in het Stadhuis.
Het predicaat wordt in ontvangst genomen in het Stadhuis. Foto afkomstig van 'Zo Goes'

In 1909 verhuist de winkel naar nummer 13. Daar krijgt het pand een mooie Jugendstil voorgevel en de naam van de winkel komt in mozaïek-steentjes op de grond in de entree, op de hoek van de Rijfelstraat en de Opril Grote Markt, uitkijkend over de Grote Markt.

Wanneer Gerhard in 1921 overlijdt, wordt hij begraven op de rooms-katholieke begraafplaats. Zijn tweede dochter Theodora trouwt Johannes Henricus Witkam, zij zullen de winkel voortzetten.

Foto van de Grote Markt in 1915, kinderen poseren voor de foto.
Grote Markt circa 1919. Op de hoek van de Grote Markt, waar de Rijfelstraat en de Opril Grote Markt samenkomen, staat het pand van De Vlijt. Links Hotel Zoutkeet. Prentbriefkaart van Sandijck

In 1939 vindt er een volgende, zeer ingrijpende, verbouwing plaats. Alle Jugendstil-kenmerken aan het pand verdwijnen nu, en er komt een modern winkelpand voor in de plaats. De diepe winkel beslaat inmiddels vrijwel de hele noordkant van de Rijfelstraat. Het pand krijgt er een verdieping bij. De winkel blijft op de begane grond, maar ook achteraan op de eerste verdieping komt winkelruimte. Woon- en slaapkamers bevinden zich op de eerste en tweede verdieping (hier ook een ‘kapokzolder’), met daarboven over het hele pand een zolderverdieping.

In 1970 wordt het buurpand café De Pool, Opril Grote Markt 11, erbij gekocht. Jaren daarna blijkt het aanbod in allerlei soorten textiel te groot en gaat de familie zich specialiseren in de linnen- en lingeriemarkt. De Vlijt Linnen verhuist in 1979 naar de Beestenmarkt. In 2007 verhuist de winkel naar de Lange Vorststraat 60, waar ze nu het koninklijke wapen mogen voeren.

Advertentie uit De Zeeuw met bovenaan een schets van het vernieuwde winkelpand en daaronder het aanbod
De Zeeuw, 16 maart 1940. Met een futuristische advertentie wordt de aandacht gevestigd op de verbouwde winkel. De Duitse bezetting van Nederland vanaf mei 1940 maakt aan fraaie toekomstdromen een einde.