Onthulling van de Blaauwe Steen

De replica van de Blaauwe Steen werd dinsdag onthuld door wethouder Cees Pille. De steen vertelt een historisch verhaal van de Goese haven, waar het er vaak ruig aan toe ging.

Wethouder Cees Pille overhandigt de dobbelsteen aan stadgids Jaap Paauwe, die samen met andere stadgids Louis Schigt op het idee kwam voor het maken en neerleggen van een replica.

Wethouder Cees Pille die de dobbelsteen overhandigt

De replica van de Blaauwe Steen werd 19 oktober onthuld.

In de zeventiende eeuw werd het werk voor het lossen van de schepen die aankwamen in de haven van Goes gedobbeld. De persoon met de hoogste worp kreeg het werk. Voorheen werd dit binnen in de gildekelders van het zakkendragersgilde en het bierdragersgilde gedaan, maar vanwege de vele vechtpartijen die uitbraken werd er in de zeventiende eeuw door de stad Goes besloten dat het dobbelen naar buiten moest worden verplaatst: op de Blaauwe Steen.

Blaauwe Steen met de nummers 2, 5, 3
De Blaauwe Steen die dinsdag werd onthuld. Met krijt is geschreven hoeveel ogen er zijn gegooid door de aanvoerders van de ploegjes die werden gevormd binnen een gilde.

Het verhaal van de steen wordt nog vaak verteld bij de standswandelingen die door gidsen worden gegeven. Helaas is de originele steen in de negentiende eeuw verloren gegaan. De stadgidsen kwamen op het idee van een replica door archivaris Frank de Klerk, die zelf ook aanwezig was bij de onthulling. Het ontbreken van de steen was een groot gemis in de verhalen en de beleving van de historie van de stad Goes, maar mede dankzij door de informatie aangeleverd door Frank de Klerk en de financiële bijdragen van de Stichting Maatschappelijke Belangen en de gemeente Goes is er een replica van de Blaauwe Steen gekomen. Wethouder Cees Pille heeft op dinsdag zelf ook gedobbeld, waarna hij ook het nieuwe informatiebordje bij de steen onthulde.

Informatiebordje Cultuurhistorisch Goes bij de Blaauwe Steen
Het informatiebordje dat werd onthuld bij de Blaauwe Steen.