Snuffelstage - Pontes Pieter Zeeman

Floris van Belzen, leerling 4 havo aan Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, draaide een weekje mee bij de gemeente en was een ochtend bij het Gemeentearchief. Hij heeft daar gegevens uitgezocht over de bekende voetballer Frans de Munck, die in 1922 in Goes geboren werd en die bekend stond als de 'Zwarte Panter'.

Foto van Frans de Munck

Aanleiding voor deze archiefopdracht was een artikel in de PZC van 12 maart, waarin gewag gemaakt wordt van een nieuw opgedoken foto van Frans de Munck bij de legendarische 'watersnoodwedstrijd' (een benefietwedstrijd voor slachtoffers van de Watersnoodramp) op 12 maart 1953 in Parijs, op dat moment exact 65 jaar geleden dus. De foto is gevonden door Peter ter Heege in het omvangrijke fotoarchief van zijn vader, de persfotograaf Leo ter Heege. Peter ter Heege bewaart het archief op zolder en is onlangs begonnen het te ontsluiten.

Het Gemeentearchief wil de foto graag aan de collectie toevoegen en tevens een verhaal over Frans de Munck plaatsen in de rubriek 'De Goese jaren van' op deze website. Aan Floris de taak om gegevens over Frans de Munck te verzamelen én om de contactgegevens van de Ter Heeges te achterhalen in verband met de auteursrechten van de foto.

Gevonden

Dat is gelukt. Peter ter Heege heeft hij op Facebook gevonden. Het was niet meteen duidelijk of het wel de bedoelde Peter ter Heege was, maar dat bleek uit een bericht van een zus van hem. Die maakte melding van een artikel in de Telegraaf, eveneens op 12 maart, waarin ze spreekt van een foto van hun vader. Dat kon niet missen. Het was een andere foto en een ander artikel, maar de aanleiding was hetzelfde. Het Gemeentearchief kan de familie nu gaan benaderen.

In Krantenbank Zeeland heeft hij artikelen gevonden waarin Frans de Munck genoemd wordt en ook op internetbronnen op Wikipedia. Zo wist hij geboorte- en sterfdatum van De Munck te achterhalen (1922-2010) en enkele gebeurtenissen uit zijn leven. Van een archiefmedewerker hoorde hij dat Frans de Munck in de Westerstraat gewoond had en dat zijn vader stoker was bij de Gasfabriek. Om vervolgens in de beeldbank van het Gemeentearchief te zoeken naar foto's van Frans de Munck, de Westerstraat en de gasfabriek, kwam er niet meer van, de tijd was om. Niettemin heeft het Gemeentearchief een begin voor een mooi verhaal over de beroemde doelman. Binnenkort op deze website.

 

Maart 2018

Floris van Belzen met een PZC-artikel. De voetballer op de voorgrond is Frans de Munck
Floris van Belzen met een PZC-artikel. De voetballer op de voorgrond is Frans de Munck