Paleopuzzel met middeleeuwse transportakte uit Goes

Er is een nieuwe Paleopuzzel gepubliceerd op de website 'Wat staat daer?' met deze keer een transportakte uit 1526 uit het Gemeentearchief Goes. Een echte uitdaging voor de paleografieliefhebbers!


Deze week is Paleopuzzel nr. 105 geplaatst op de website Wat staat daer? met een tekst uit ons archief. Een echte uitdaging voor de paleografieliefhebbers onder ons! Klik hier om een poging te wagen.

Het gaat om een transportakte uit 1526 en dus uit de beginperiode van de transportakten in het algemeen. Vanaf 1525 begint de regering van Karel V namelijk met het aanbrengen van meer structuur in de lokale administraties. Het stadsbestuur moet hun verslaglegging gaan standaardiseren en dit resulteert in het bijhouden van transportakten in transportregisters, zodat alle verkopingen (oftewel transporten) van onroerende goederen worden vastgelegd. Nu kunnen we hieruit veel gegevens halen die voorafgaan aan het huidige Kadaster.

Ook graag oud schrift leren lezen? We accepteren nog t/m 1 februari aanmeldingen voor onze cursus Oud schrift. Klik hier voor meer informatie. 

Transportakte