Automobiliteit

Datum
tot
Locatie
Stadskantoor Goes

Automobiliteit. De ontwikkeling van de auto in Goes en de Bevelanden vanaf het begin tot aan de oliecrisis in 1973.

Man in Zuid-Bevelandse streekdracht pompt een band op, Grote Markt in Goes, 1930. Eigenaar van de auto is Kees Smits.

Man in Zuid-Bevelandse dracht pompt band op op de Grote Markt Goes

Nog voor 1900 verschenen de eerste auto’s in Zeeland en de plaatselijke wagensmederijen moesten zich de autotechniek eigen maken en langzamerhand ontwikkelden sommige zich tot grote garagebedrijven, die nu nog bestaan. Uiteraard moest de infrastructuur aan de nieuwe techniek worden aangepast, een proces dat niet zonder slag of stoot verliep. Documenten, foto’s, filmpjes, objecten en archeologische vondsten vertellen het verhaal. Een expositie van het Gemeentearchief en Archeologie, met bruiklenen van Rob Strating, Johannus Dagevos en Bob Eefting.

Samenstelling expositie

Informatiepanelen over de onderwerpen Introductie, Pioniers, Hoofd- en doorgaande wegen, Bewegwijzering en straatmeubilair, Kentekenplaten, Garages, Benzinepompen, documenten en foto's Gemeentearchief Goes en panelen Archeologie in de stad en Archeologie in het buitengebied. De panelen zijn te bekijken onderaan deze pagina.

 • Vitrines met archeologische vondsten in relatie tot het onderwerp. 
   
 • Vitrine met auto-onderdelen vanaf ca. 1900: claxons, richtingaanwijzers, (carbid-)lampen, motometers en mascottes en catalogi/gebruikershandleidingen voor auto-onderdelen. Bruikleen collectie Johannus Dagevos https://www.dayfox-automobilia.n
 • Foto's uit reclamebrochures voor auto's, foto's van oude auto's op de Zuid-Bevelandse wegen en Goese autobedrijven, foto's door de Amerikaanse uitwisselingsscholier Howard Schenkel uit 1967/68. Collectie Gemeentearchief Goes.

Foto door Howard Schenkel van de Grote Markt gemaakt  eind jaren zestig. 

Grote Markt gevuld met auto's
 • Vitrine met Zeeuwse kentekenplaten, bruikleen collectie Bob Eefting Kentekenzeeland.nl en facturen Goese autobedrijven, collectie Gemeentearchief Goes.

Bob Eefting bij vitrine met kentekenplaten.

Bob Eefting bij vitrine met kentekenplaten
 • Vitrine met publicaties, foto's en automodellen over Garage Louisse en een vitrine met reclamebrochures, plaatjesverzamelalbum Piet Olyslager en diverse automodellen. Bruikleen Rob Strating  www.automobiliae.nl
   
 • Filmpje uitzendingen Rob Strating met oldtimers, uitgezonden op CTV Zeeland.

Rob Strating bij de door hem samengestelde vitrines en het filmpje over oldtimers. 

Rob Strating bij vitrine
 • Filmpje Auto's in Goes en de dorpen, jaren 1960, compilatie van fragmenten van de film Een haven voor Goes (Grontmij/Sweco), films over Wolphaartsdijk, Kattendijke, ’s-Heer Arendskerke en Kloetinge (Johan Adolfs) en uitzendingen Trugkieke (Omroep Zeeland). Montage: Sjef van Hese.

Sjef van Hese bij het filmpje over auto's in Goes in de jaren zestig.

Sjef van Hese bij filmpje

Opening 1 oktober 2021

Wethouder André van der Reest werd in een Fiat 500 door Rob Strating naar de expositieruimte gereden. 

Publiek buiten met Fiat

Wethouder André van der Reest houdt de openingstoespraak. 

Wethouder opent expositie in hal in het Stadskantoor